MI:OCS – 1:0

Nakon kratkotrajnog gubitka entuzijazma (zbog problema/izazova sa instalacijom OCS-a 2007 R2 na Windows Server 2008 R2 Beta), odlučio sam u malo drugačijem "aranžmanu" završiti ono što sam i započeo u malo drugačijem "aranžmanu".

Prvo, i možda najvažnije, u cijeloj toj priči – sada više nisam bio sam! Uz pomoć kolege Ivice (Grad Varaždin), uspješno sam riješio prvu fazu "projekta" – podizanje osnovne (funkcionalne) OCS infrastrukture. Tko zna koliko bi ta faza trajala da sam je sam svladavao…

Kako smo i Ivica i ja dosta kratko u OCS priči, trebalo nam je nekoliko sati da bismo mogli reći da imamo nešto što funkcionira. Kroz ovo smo naučili dosta toga (a i dosta toga još moramo) pa bih ovdje istaknuo nekoliko stvari na koje treba paziti kod podizanja OCS-a (neke od njih su možda poznate) da spriječimo neprospavane noći i glavobolje onome tko će krenuti našim stopama.

Savjeti:

 • napravite si shemu infrastrukture na samom početku (inače ćete se izgubiti)
 • pazite koje domene dodajete pod Authorized SIP domains (mi nismo pa smo imali malih poteškoća kod kreiranja korisnika)
 • pazite koji NIC spajate na koju "mrežu" (trenutak nepažnje i stvar ne radi pa se pitate zašto)
 • instalirajte Administrative Tools na OCS serveru (inače nećete moći dodati korisnicima OCS karakteristike)
 • pazite u koji store instalirate certifikate (konkretno, certifikat od CA treba biti smješten u Computer store)
 • dokumentirajte sve pokušaje/pogreške!
  Ovo su samo neke od stvari koje sam mislio da je potrebno spomenuti. Ima toga još, ali ostalo ćete "isprobati iz prve ruke".

  Toplo preporučam, ako se već niste susreli sa OCS-om, da odradite neki od treninga (nama je to jako pomoglo).

  Što reći dalje – sljedeći korak je publishing OCS-a na web (do sada smo sve to podigli u virtulkama na Hyper-V serveru – bez voice dijela, to ćemo rješavati kasnije), a nakon toga testiranje, testiranje, testiranje…

  Ako će sve dobro proći, namjeravamo napraviti testnu federaciju između tri udaljene lokacije, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje.

  I za kraj, jedno od najboljih mjesta za upuštanje u OCS priču je svakako TechNet.

  Pozdrav do sljedećeg posta.

Leave a Comment.