Mobility Day 2007 – osvrt

Prekjučer je u hotelu Antunović, kako je i bilo najavljeno, održana konferencija Mobility Day 2007. U ugodnoj atmosferi hotela, spremno su nas dočekali i pozdravili organizatori, Tomislav Bronzin (CITUS) i Andrej Radinger (Mobendo), ali i direktor Microsofta Hrvatska, Davor Majetić. Poslije keynotea uslijedila je jutarnja kavica nakon koje smo krenuli u radni dio dana – predavanja. Svako od predavanja koje sam posjetio je bilo jako dobro i zanimljivo. Iako su službeno bila dostupna tri smjera: Business Track, Development Track i ITPro Track, mogli smo "šetati" na predavanja koja su nam odgovarala, što je opet pohvalno za organizatore. Osobno sam isprobao predavanja iz sva tri smjera.

Prvo predavanje koje sam odabrao bilo je "Smarthome – upravljanje kućom sa mobilnog uređaja". Na predavanju nam je predstavljen projekt koji se dvije godine radio u tišini da bi kao rezultat dobili sustav za upravljanje cjelokupnim stambenim objektom. Sustav je djelo tvrtke Smartcom, a uz nju je zaslužna i tvrtka Citus koja je izradila softverski dio projekta koji je u Hrvatskoj bio predstavljen na predstavljanju Windows Vista operacijskog sustava. Kako ne bi sve što smo čuli na predavanju ostalo samo na riječima, tvrtka Smartcom je u predvorju postavila i znatno lite verziju Smarthomea koja ipak ima osnovnu funkcionalnost kako bi posjetitelji mogli i isprobati što ustvari jest Smarthome.

Drugo odabrano predavanje je bilo iz smjera ITPro pod nazivom "Implementing Communications & Collaboration Solutions in an Enterprise" na kojem je bilo riječi o Office Communications Serveru 2007 koji predstavlja jako zanimljivo rješenje objedinjavanja komunikacije unutar i izvan organizacije. Imali smo i priliku čuti informacije o OCS-u iz prve ruke, od čovjeka koji je sudjelovao u njegovom razvoju jer je predavanju bio prisutan i Dalibor Kukoleča iz Redmonda. Naravno, i ovo predavanje je imalo i nekoliko demoa da ne bi sve samo ostalo na riječima. Nakon ovog predavanja je uslijedio ručak kako bismo "napunili baterije" za dalje.

Treće predavanje je bilo iz trećeg Tracka pod nazivom "Razvoj mobilnih Windows Forms aplikacija – Tips & Tricks". Kao što je i iz naslova predavanja vidljivo, ne radi se o teoretskom predavanju o pisanju samih aplikacija za mobilne uređaje nego o tome kako poboljšati svoj pristup upotrebom nekih od pokazanih "trikova". Iako ne razvijam aplikacije za mobilne uređaje, ovo predavanje se također pokazalo dobrim izborom.

Slijedilo je predavanje Andreja Radingera "Mobile Messaging with Windows Mobile 6 and Exchange Server 2007" koje mi se posebno svidjelo upravo zbog mojeg interesa za Exchange Server koji uz Windows Mobile 6, ali i ranije predstavljeni OCS 2007 i ISA Server 2006, čini zaokruženu cjelinu svega što je potrebno organizaciji za mobilno poslovanje i komunikaciju. Uz stvarne primjere (kojih nije nedostajalo), čuli smo i dobar teoretski dio koji će, barem meni, ostati u pamćenju. Kad je predavač rekao da smo slobodni, bilo mi je žao jer bih o Exchange Serveru mogao slušati cijele dane… 🙂

Zadnje predavanje kojem sam prisustvovao bilo je predavanje Tomislava Bronzina pod nazivom "Što je novo u Visual Studio Orcas". Naravno, i ovo predavanje je imalo naglasak na novostima u području razvoja aplikacija za mobilne uređaje, u skladu sa samom temom konferencije. Iako Visual Studio Orcas koristim već duže vrijeme (od kad je javno dostupna beta), i ovdje mi je bilo jako zanimljivo jer sam i naučio stvari koje nisam znao. Završetkom ovog predavanja, završio je "radni" dio dana i sada je preostao Q&A session sa svim predavačima. Iako je u dvorani bilo prisutno nekih 150 ljudi, pitanja baš i nije bilo (najvjerojatnije jer su ljudi dobili odgovore na ono što ih zanima nakon samih predavanja, odnosno u stankama između predavanja).

Pred sam kraj i zatvaranje konferencije, izvučene su glavne nagrade, a na kraju izvlačenja, Tomislav Bronzin se još jednom zahvalio prisutnima na odazivu i zatvorio konferenciju uz najavu Mobility Day 2008.

<

p>I za kraj, jedno divno iskustvo je iza mene zahvaljujući organizatorima koji su mi omogućili prisustvovanje konferenciji kao studentu bez plaćanja kotizacije. Još bih samo citirao kolegu Vibora koji je u svom blogu napisao "U svakom slučaju, potez koji je hvale vrijedan kako bi se hrvatski studenti i na ovaj način dodatno educirali i iz prve ruke, prema svojim osobnim interesima, saznali što ih očekuje u budućnosti i što oni mogu očekivati (ili čak i sami stvoriti) u svijetu mobilnih uređaja. Očekujemo da će i druge tvrtke i organizatori slijediti ovaj primjer."

Leave a Comment.